Jesień i zima to okres wzmożonych infekcji i zachorowań. Rodzice często pytają, co zrobić, by wzmocnić odporność dziecka. Niejednokrotnie skupiają się przy tym za specyfikach z apteki, lub domowych sposobach, często zapominając, że równie ważne, co suplementy diety, jest po prostu zdrowe i wartościowe odżywianie.
Planuj posiłki
A że dzień zaczyna się od śniadania, warto poświęcić mu nieco uwagi. Coraz częściej zdarza się, że dzieci przejmują złe nawyki żywieniowe rodziców. Jemy szybko, byłe jak, nie przywiązując wagi do tego, że śniadanie powinno pokrywać zapotrzebowanie aż ¼ energii całego dnia.
W chłodne poranki, kiedy dziecko czeka droga do żłobka, lub przedszkola, warto by posiłek był sycący i ciepły. Do trawienia zimnych pokarmów organizm zużywa bowiem znacznie więcej energii. Małe dzieci szybko tracą swoje zasoby energetyczne. Jeśli jeszcze dodatkowo będą musiały tracić energię na ogrzanie zimnego śniadania, szybciej się wyziębią i będą bardziej podatne na infekcje.
Co zatem podawać dziecku na śniadanie?
Na stole powinny się znaleźć np.: kaszka manna, płatki na mleku, jajka w różnej postaci, ciemne pieczywo jeśli maluch skończył już pierwszy rok życia. Potrawy dobrze jest dosłodzić miodem zamiast cukru. Do picia dziecko może dostać kakao, kawę zbożową, herbatki ziołowe. Dzieci z reguły też chętnie jedzą jogurty, kefiry, żółty ser, które dobrze sycą a dodatkowo są świetnym źródłem wapnia.
Jeśli twoje maluchy nie przepadają za naturalnym jogurtem, czy kefirem, staraj się nie podawać gotowych produktów smakowych. Są w nich konserwanty i dużo cukru. DO naturalnego kefiru, czy jogurtu można dodać surowe lub ugotowane przetarte owoce i ewentualnie lekko dosłodzić. Owocami można też wzbogacać kasze.
W zimę szczególnie ważne są witaminy. Do kanapki można dodać plasterek kiszonego lub świeżego ogórka, pomidora. Dziecko może też do śniadania dostać kawałek marchewki, czy jabłka. Twarożki warto wzbogacić kiełkami lub natką świeżej pietruszki.
Ważne, by śniadanie było nie tylko wartościowe, ale też wyglądało estetycznie i kolorowo. Dzięki temu nawet niejadki, chętniej sięgną po nowe potrawy.
Przykładowe śniadania
Płatki ryżowe na mleku
Płatki kukurydziane z mlekiem
Kaszka manna
Kasza jaglana z owocami
Kanapki
Kromka bułeczki graham z twarożkiem i szczypiorkiem
Kromka pszennej bułki z polędwicą i plasterkiem pomidorka
Drobne przekąski
Jogurt z owocami i łyżeczką miodu
Kawałek banana, cząstki pomarańczy, kilka kawałków marchewki, pokrojone w cząstki jabłko, gruszka, kilka kuleczek winogrona
Napoje
Kakao, kawa zbożowa, herbatka ziołowa, woda z cytryną i miodem
Najlepszym sprzymierzeńcem rodziców a nauce wyrabiania w dziecku zwyczaju zjadania śniadań są oni sami i ich przykład. Jeśli to tylko możliwe, starajmy się usiąść z dzieckiem rano przy śniadaniu, nie włączając przy tym radia, nie rozmawiając przez telefon, czy pokrzykując poganiać do zjedzenia w biegu bułki.
Niech czas przy stole płynie spokojnie i będzie czasem poświęconym rodzinie. Jeśli dziecko od najmłodszych lat przyzwyczai się do wspólnego siedzenia przy stole, nie będzie problemu z wmuszaniem mu jedzenia przed telewizorem, lub bieganiem z łyżeczką za uciekającym po całym mieszkaniu maluchem.
Zdjęcie: Prawa do publikacji wizerunku podpisane z Shutterstock Inc.
fantastyczny wpis bardzo urozmaicone propozycje