
Zdrowa dieta w ciąży nie oznacza, że masz jeść za dwoje.
Zapotrzebowanie kaloryczne w pierwszym trymestrze, kiedy to ciężarnym często dokucza nadmierny apetyt wynosi ok. 1800 kcal dziennie, czyli tyle, co przed ciążą. W kolejnych zwiększa się o 300-500 kcal na dzień.
Podstawą diety kobiety w ciąży powinny być zdrowe, naturalne, jak najmniej przetworzone produkty: chude mięso, nabiał, owoce, warzywa, ryby, razowy makaron, ciemny chleb.
Warto zrezygnować w tym czasie ze słodyczy, napojów gazowanych, produktów konserwowych na rzecz mrożonek. Chipsy, paluszki lepiej zastąpić orzechami, rodzynkami. Do zaspokojenia głodu znakomicie nadają się suszone owoce: morele, figi, pokrojone w paseczki warzywa z dipem jogurtowym.
Powrót do wszystkich pytań dotyczących ciąży z zakresu „Żywienie”.
Inne pytania, które mogą Cię zainteresować:
- Jakie są niebezpieczne objawy w ciąży?
- Czego nie powinnam jeść w okresie ciąży?
- Jak często przecierać dziecku dziąsła?
Zdjęcie: Prawa do wykorzystania wizerunku podpisane z Shutterstock Inc.