
Unikaj wszelkiego rodzaju surowego mięsa. Może zawierać bakterie toksoplazmozy. Jeśli masz ochotę na grilla sprawdź, czy mięso jest dopieczone. Rzadko pamiętamy, że potencjalnie niebezpieczne mogą być też surowe wędliny, typu szynka parmeńska, czy polędwica łososiowa. Nie powinnaś jeść także wątróbek, ponieważ kumulują one w sobie szkodliwe produkty przemiany materii.
Z nabiału zakazane są produkty z niepasteryzowanego mleka tj. sery pleśniowe typu camembert, gorgonzola, brie. Ze względu ma możliwość zarażenia salmonellą na zakazanej liście są też surowe jaja a więc również popularny kogel-mogel, tiramisu, czy sernik na zimno, domowy majonez.
Zdjęcie: Prawa do publikacji wizerunku podpisane z Shutterstock Inc.
Powrót do wszystkich pytań dotyczących ciąży z zakresu „Żywienie”.
Inne pytania, które mogą Cię zainteresować:
Czy dziecko karmione butelką musi być noszone, by mu się odbiło po każdym posiłku?
Czy dziecko trzeba codziennie smarować balsamem?
Czy muszę zrezygnować z palenia papierosów, jeśli jestem w ciąży?