Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy – jakich produktów nie należy z sobą łączyć

Noworodek-zywienie-co-oznacza-skrot-BLW-74166613
Większość z nas przygotowując posiłek dla siebie lub rodziny zwraca głównie uwagę, aby przygotowywane danie było smaczne. Coraz więcej osób koncentruje się także na tym, by jedzenie, oprócz walorów smakowych i wizualnych, było zdrowe. Niestety nadal niewielu z nas stara się przy okazji dobrze zbilansować posiłek – tak aby był on naprawdę pożyteczny dla organizmu i przyswoił jak najwięcej wartości odżywczych. Dlatego podpowiadamy jak zdrowo się odżywiać.

Przygotowanie zdrowego posiłku nie jest wbrew pozorom trudną sztuką. Wystarczy zapamiętać kilka prostych zasad, a później wdrożyć je w życie. Dzięki nim będziemy nie tylko jeść zdrowo, ale naszym dzieciom zapewnimy prawidłowy rozwój, a sobie brak występowania dolegliwości gastrycznych, takich jak zgaga, nudności, odbicia, czy gazy. Poprawi się też nasza sylwetka, gdyż dzięki odpowiednio komponowanym posiłkom zagwarantujemy prawidłowe trawienie, a co za tym idzie unikniemy odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Podstawowe grupy pokarmów

Wszystko co człowiek spożywa można podzielić na kilka podstawowych grup pokarmów. Należą do nich białka, skrobie, tłuszcze, zielone warzywa liściaste, warzywa niskoskrobiowe i wysokoskrobiowe oraz owoce. Białka są to produkty pochodzenia odzwierzęcego, takie jak nabiał, jajka, mięso, czy ryby. Należą do tej grupy także rośliny strączkowe, na przykład fasola, soczewica, groch i ich kiełki, a także orzechy i nasiona. Do grupy skrobi zalicza się wszystkie zboża i ich płatki, oczywiście również chleb i makarony oraz ziemniaki. Tłuszcze to wszelkie oleje roślinne, smalec, masło, śmietana, zaś z owoców awokado. Kapusta, pietruszka, sałata, rzepa, kiełki pszenicy, czy jęczmienia należą do zielonych warzyw liściastych. Warzywa niskoskrobiowe, to na przykład brokuł, kalafior, ogórek, cebula, groszek, por, czosnek, bakłażan, czy papryka. Do warzyw wysokoskrobiowych zaliczamy ziemniaki, kukurydzę, buraki, marchew oraz dynię. Owoce dzieli się je na słodkie – banany, figi, daktyle, półkwaśne – jabłka, jagody, morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, nektarynki oraz kwaśne – cytryny, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, porzeczki, granaty, truskawki.

Zasady łączenia pokarmów

Istnieje kilka zasad, których warto przestrzegać podczas przygotowywania i spożywania posiłków. Dzięki ich stosowaniu organizm nie będzie miał kłopotów z trawieniem i przyswojeniem wszystkich niezbędnych dla zdrowia wartości odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów. Zgodnie z tymi regułami białka należy spożywać na początku posiłku, gdyż ta grupa pokarmów trawiona jest najdłużej. Do ich stawienia potrzebne jest także dużo kwasów żołądkowych. Ponieważ sól ułatwia trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych, solone potrawy powinny być spożywane w pierwszej kolejności. Należy pamiętać, iż białka z tłuszczami nie są dobrym połączeniem. Tłuszcz utrudnia bowiem prawidłowe trawienie spożywanych białek. Ponadto pokarmy wysokobiałkowe są najczęściej mocno bogate w tłuszcze nasycone, a więc dodatkowy tłuszcz podniesie tylko kaloryczność potrawy. Dlatego mięsa warto piec lub gotować zamiast smażyć. Podobnie nie powinno się łączyć skrobi i białek. Do pieczeni zamiast ziemniaków, czy kaszy lepiej podać rośliny zielone na przykład sałatę. Owoce najlepiej jeść same jako osobny posiłek, gdyż zawarte w nich cukry proste są szybko trawione. Znakomitym daniem dla smakoszy są jabłka (najlepiej ze skórką – reguluje ona przemianę materii) z żurawiną, która działa przeciwbakteryjnie. Połączenie tych owoców zwiększa ich potencjał antyoksydacyjny. Opłaca się natomiast zestawiać skrobie i tłuszcze, gdyż witaminy z grup A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Dobrze jest łączyć warzywa z białkami lub skrobiami, a także tłuszczami. Pożądane jest również zespolenie owoców warzywami liściastymi. Na przykład doskonałą jest sałatka z cykorii, szpinaku lub zielonej sałaty z orzechami lub migdałami. W dobrze zbilansowanym posiłku nie miesza się owoców z tłuszczami, szczególnie gdy zależy nam na obniżeniu wagi. Owoce są trawione szybko, a tłuszcze wolno i przy pomocy innych enzymów. Idealne zestawienie to pomidory i brokuły. Oba te warzywa działają przeciwnowotworowo skuteczniej, gdy są konsumowane wspólnie. Podobnie warto spożywać razem pomidory z oliwą z oliwek lub z awokado. Taki komplet składników zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i serca. Z przyzwyczajenia każdy z nas stosuje wiele zestawień żywieniowych. Część z nich może być jednak tylko z pozoru zdrowa. Istnieją bowiem takie zestawienia pokarmów, które są niekorzystne, a nawet szkodliwe. Przykładem takiego połączenia, którego powinno się unikać jest herbata z cytryną. W liściach herbaty zawarty jest glin, który nie jest przyswajany przez organizm człowieka. Jednak w połączeniu z cytryną powstaje związek chemiczny – cytrynian glinu, który jest wchłaniamy przez ciało i odkłada się w mózgu. Zbyt duża ilość tej substancji w konsekwencji może doprowadzić do choroby Alzheimera. Chcąc pić ten napój z cytryną, przed jej dodaniem należy usunąć liście z naczynia. Herbata zawiera także garbniki, które z kolei zmniejszają wchłanianie białek. Słabszym naparem tego popularnego napoju warto popijać ciasto drożdżowe zawierające prócz białek także wapń, cynk, magnez, miedź i żelazo oraz witaminę B1, aby poprawić ich przyswajanie. Innym niekorzystnym połączeniem jest również lubiana sałatka z pomidorów i ogórka. Zielony ogórek zawiera skrobinazę. Jest to enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. Podobnie jest, gdy połączy się ogórek z papryką, cebulą, sałatą, czy natką pietruszki. Z tego powodu świeże ogórki zielone dobrze jeść osobno. Równie popularne jest łączenie na kanapkach wędliny i żółtego sera. Takie zestawienie zmniejsza ilość wchłanianego przez organizm cynku, który korzystnie wpływa na pamięć, odporność i wzrok.

Im więcej grup pokarmów spożywane jest jednocześnie, tym więcej wytwarza się bakterii gnilnych i fermentacyjnych, które są szkodliwe dla organizmu. Cukry dezorganizują procesy trawienia innych pokarmów. Alkohol zaś uniemożliwia strawienie każdego białka. Przewlekłe spożywanie ciężkostrawnych potraw powodować może spadek odporności organizmu, obniżenie energii życiowej i sił, a także przedwczesne starzenie się. Pojawić się mogą również dolegliwości trawienne. Zastosowanie w codziennym życiu tych kilku prostych zasad przełoży się na lepsze samopoczucie i dobry stan zdrowia.

Zdjęcie: Prawa do publikacji wizerunku podpisane z Shutterstock Inc

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *