Nadwrażliwość na gluten

Żywność zawierająca gluten coraz częściej wywołuje niepożądane reakcje u osób nie cierpiących na celiakię, czy z alergią na pszenicę. Niepożądane objawy pojawiają się u osób, u których badania nie wykazały nietolerancji glutenu i alergii na pszenicę. Nie stwierdza się te u nich braku kosmków jelitowych. Mimo to gluten nie jest u tych pacjentów tolerowany w diecie, co stwierdza się najczęściej podczas kontrolowanej prowokacji.

Na dolegliwość tę cierpią zarówno dorośli, jak i dzieci. Do niepokojących objawów, które mogą świadczyć o tym, że pacjent cierpi na nadwrażliwość na gluten należą:

  • ból brzucha – w 68% przypadków
  • wysypka, egzema – 40%
  • bóle głowy – 35%
  • uczucie ciągłego zmęczenia – 35%
  • splątanie – 34%
  • biegunka – 33%
  • wzdęcia – 25%
  • zaparcia – 20%
  • anemia- 20%
  • drętwienie i bolesność kończyn – 20%
  • osłabienie/omdlenia – 20%
  • pieczenie w przełyku – 15%
  • nudności i wymioty – 15%
  • uczucie przelewania w jelitach – 10%
  • zapalenie języka – 10%

Niekorzystne reakcje (jedna, lub kilka na raz) mogą pojawić się w ciągu kilku dni, bądź godzin po spożyciu żywności z glutenem.

Brak jest badań i statystyk, które pokazywałyby pełną skale problemu. Mówi się, że nadwrażliwość na gluten może dotykać aż 6% populacji. Wydaje się jednak, że nie są to pełne dane i schorzenie dotyka to dużo więcej osób, którym błędnie przypisywane są choroby psychosomatyczne.
Nadwrażliwość na gluten często pojawia się w takich chorobach jak autyzm, czy schizofrenia. Wielu pacjentów obserwuje poprawę stanu zdrowia, po wyeliminowaniu z diety glutenu. Co ciekawe, obraz kliniczny nadwrażliwości nie jest typowy. Nadwrażliwość nie ma podłoża genetycznego i często badanie genetyczne nie wykazuje celiakii. Nie oznacza to jednak, ze pacjentowi gluten nie szkodzi.
Podsumowanie – kiedy można mówić o nadwrażliwości na gluten:

  • przeciwciała IgE w normie (co wyklucza alergię)
  • wykluczona celiakia – prawidłowe wyniki przeciwciał tTG, DGP, EmA oraz brak niedoboru całkowitego IgA
  • brak zaniku kosmków jelitowych podczas biopsji (Marsh 0 lub I)
  • możliwa obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (w klasie IgA i/lub IgG)
  • brak zależności genetycznej – pacjent może, lecz nie musi mieć HLA DQ2/DQ8
  • jeśli pacjent obserwuje złagodzenie/ustąpienie objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej oraz ponowne ich zaostrzenie podczas prowokacji glutenem

Nadwrażliwość na gluten wymaga podobnego leczenia, jak celiakia. Złagodzenie niekorzystnych objawów, bądź ich ustąpienie jest możliwe tylko poprzez rezygnację ze spożywania produktów oddziałujących niekorzystnie na zdrowie. Może się jednak okazać, ze nadwrażliwość występuje czasowo i po pewnym okresie stosowania diety eliminacyjnej będzie można powrócić do normalnego odżywiania. Taka alternatywa nie występuje w przypadku celiakii.

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *