Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Co to jest gluten?

gluten
Wprowadzanie glutenu jest sporym problemem dla rodziców. Często pojawiają się pytania, jak i kiedy wprowadzać gluten a przede wszystkim, co to jest.

Gluten to białko, które występuje w roślinach. Pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie. Ma go w swoim składzie pożywienie wytworzone z tych zbóż. Mogą one mieć działanie silnie alergiczne, dlatego ważne jest, by gluten wprowadzać stopniowo. Zaczyna się od 2-3 g, nie wolno podawać pełnej porcji, bo organizm musi się do glutenu przyzwyczaić. Nie powinno się wprowadzać glutenu zbyt wcześnie, ani zbyt późno. Istotne jest przy tym, w jaki sposób dziecko jest karmione. Maluchy na piersi mają wprowadzany gluten inaczej niż karmione mlekiem modyfikowanym.

Okienko immunologiczne

Najlepszym okresem na wprowadzanie glutenu jest czas pomiędzy 4-6 miesiącem życia. Jest to tzw. okienko immunologiczne, czyli okres, kiedy organizm jest najmniej podatny na alergie. Oswajanie z glutenem trwa ok. 2 miesiące. Jeśli nie pojawią się niepokojące objawy można po tym czasie podać dziecku pełną porcję posiłku z glutenem. A także lubiane przez dzieci produkty: bułkę pszenną, kaszkę, biszkopty, makaron.

Kiedy czas na gluten?

Wprowadzenie glutenu dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym:

  • 5 miesiąc – 2-3 g kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 6 miesiąc -2-3 g kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 7 miesiąc –pełna porcja kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 8 miesiąc – pełna porcja kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 9 miesiąc – pełna porcja kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 10 miesiąc – inne posiłki z glutenem

Wprowadzenie glutenu dla dzieci karmionych piersią:

  • 6 miesiąc -2-3 g kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 7 miesiąc-2-3 g kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 8 miesiąc – 6 g kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 9 miesiąc – pełna porcja kaszki z glutenem 1 raz dziennie
  • 10 miesiąc – inne posiłki z glutenem

Niepokojące objawy

Gluten jest odpowiedzialny za chorobę nazywaną celiakią, czyli chorobę trzewną. Jeśli dziecko ma alergię / nietolerancję na gluten, trzeba te produkty odstawić. Sygnałem alarmowym dla rodziców są dolegliwości ze strony układu pokarmowego np.: bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, afty w jamie ustnej, wymioty, utrata wagi. U starszych dzieci mogą pojawić się dodatkowo objawy pozajelitowe: trudności z koncentracją, snem, migrena, objawy skórne, częste katary.

W przypadku stwierdzonej celiakii, gluten trzeba wykluczyć z diety na całe życie. By stwierdzić celiakię trzeba wykonać badania krwi. Jest to bardzo ważne, by żadnych diet nie rozpoczynać bez konsultacji z lekarzem.

Tematy, które cię też mogą zainteresować:

Zdjęcie: Shutterstock

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *