ABC diety bezglutenowej

Gluten, pszenica i skrobia pszenna są często stosowane w przemyśle. Stosowanie diety bezglutenowej wymaga uważnego czytania etykiet. Chleb, herbatniki, ciasta są wykluczane z jadłospisu od razu. Dodatek niedozwolonych w diecie bezglutenowej składników czai się jednak w wielu innych produktach i nie jest tak oczywisty na pierwszy rzut oka.
Poniżej prezentujemy listę produktów, które zwierają gluten, mogą zawierać gluten i są bezpieczne bez glutenu. Na co dzień pozostaje uzbroić się w cierpliwość w studiowaniu etykiet i dopytywaniu się personelu sklepowego o skład danych potraw.Noworoedk-rozszerzanie-diety-abc-diety-bezglutenowej

Produkty zbożowe

Nie zawierają glutenu
Ryż, kukurydza, soja, gryka, proso, teff, amarantus, sorgo
Mąki i kasze, płatki ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np.: kasza jaglana, gryczana), mąki i pieczywo oznaczone jako bezglutenowe

Mogą zawierać gluten

Płatki kukurydziane (ze względu na zawartość słodu jęczmiennego), mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej, mogą być zanieczyszczone glutenem
Produkty sojowe przetworzone

Zawierają gluten
Pszenica, pszenżyto, żyto, zwykły owies, kuskus
Wszystkie mąki, płatki, kasze, pieczywo i ciasta z w/w zbóż
Słód jęczmienny

Mięso, ryby jaja

Nie zawierają glutenu
Ryby, jaja, świeże nieprzetworzone mięso
Mogą zawierać gluten
Wędliny, gotowe dania, paczkowane mięso mielone
Zawierają gluten
Potrawy panierowane, pasztety, klopsy, kotlety mielone

Mleczne
Nie zawierają glutenu

Mleko, kefir, maślanka, ser biały, jogurt naturalny nieprzetworzony, ser żółty
Mogą zawierać gluten
Śmietana, jogurty owocowe, sery białe z dodatkami, sery pleśniowe,
Zawierają gluten
Napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż

Tłuszcze
Nie zawierają glutenu

Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
Mogą zawierać gluten
Majonezy, gotowe sosy (dresingi)
Zawierają gluten
Olej z kiełków pszenicy

Owoce, warzywa i ziarna
Nie zawierają glutenu

Wszystkie owoce, wszystkie warzywa i rośliny strączkowe, ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, orzechy i migdały
Mogą zawierać gluten
Owoce suszone, produkty warzywne przetworzone
Zawierają gluten
Warzywa panierowane z tartą bułką

Słodycze
Nie zawierają glutenu

Dżem, miód, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe
Mogą zawierać gluten
Guma do żucia, żelki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy, cukier waniliowy, nadziewane cukierki
Zawierają gluten
Ciasta i ciastka upieczone z mąk zawierających gluten, lub ze zwykłym proszkiem do pieczenia, zawierające słód jęczmienny

Napoje
Nie zawierają glutenu

Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół
Mogą zawierać gluten
Kakao, tańsze kawy rozpuszczalne, gotowe mieszanki kawopodobne, napoje owocowo-warzywne
Zawierają gluten
Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo

Przyprawy
Nie zawierają glutenu

Sól, pieprz, zioła, przyprawy jednoskładnikowe, ocet, bezglutenowy sos sojowy (tamari)
Mogą zawierać gluten
Mieszanki przypraw, kostki bulionowe, musztardy, keczupy, sosy w proszku, gotowe dipy i dresingi
Zawierają gluten
Zwykły sos sojowy

Inne
Nie zawierają glutenu

Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, drożdże, bezglutenowe komunikanty
Mogą zawierać gluten
Leki i suplementy diety, niektóre aromaty
Zawierają gluten
Zwykły proszek do pieczenia

Dodatki do żywności dozwolone w diecie bezglutenowej
Agar, guma guar, guma ksantan, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, glutaminian sodu – jeśli nie jest napisane, że są produkowane z pszenicy lub mogą zawierać śladowe ilości glutenu

Zdjęcie: Zgodna na publikowanie wizerunku podpisana z Shutterstock Inc.

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *