Zioła i rośliny, których trzeba unikać w ciąży

Zioła i przyprawy w ciąży - które trzeba unikać
W okresie ciąży kobieta powinna bardzo dużą uwagę zwrócić na stosowaną dietę. Zmiana nawyków żywieniowych jest często wskazana dla dobrego zdrowia matki i dziecka. W tym czasie przyszła mama powinna zrezygnować ze spożywania alkoholu, zaprzestać palenia tytoniu, jeżeli folgowała sobie takim nałogom.

Dietę należy także wzbogacić o produkty zawierające jak największą ilość niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych i witamin. Zalecane jest spożywanie większej niż do tej pory ilości warzyw i owoców. Bywa także, iż ciężarna uzupełnia swoją dietę o różnego rodzaju zioła, które są spożywane pod postaciami – herbatek, naparów, suplementów diety itp.

Jakkolwiek zioła lecznicze mają dobroczynny wpływ na organizm, to nie można zapominać, iż ciąża jest stanem szczególnym i należy zwrócić szczególną uwagę na działanie pewnych roślin na organizm.

Zioła w ciąży

Wiele kobiet w czasie ciąży chcąc jak lepiej zadbać o zdrowie swoje i rozwijającego się płodu zamiast stosować środki farmaceutyczne w postaci suplementów diety i syntetycznych witamin sięgają do źródła, czyli owoców, warzyw i ziół. Zioła i przyprawy stosowane są na co dzień podczas przygotowywania posiłków – wzbogacają smak potraw i mają pozytywny wpływ na nasz układ trawienny, odpornościowy, krwionośny itd. W czasie ciąży powinno się jednak zwrócić szczególną uwagę na stosowanie takich dodatków, gdyż niektóre z nich choć używane od pokoleń mogą być szkodliwe dla płodu.

Czego należy unikać?

Lista roślin, ziół i przypraw, których należy unikać w okresie ciąży jest dosyć długa. Wiele z nich jest bardzo popularnych i lubianych. Mają one wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych dla organizmu, jednak niektóre w nadmiarze mogą spowodować niepożądane efekty.

Stosowanie w nadmiarze pietruszki, tymianku, rozmarynu czy szałwii może spowodować u ciężarnej plamienia. Spożywana w nadmiarze natka pietruszki skutkować będzie wypłukiwaniem witamin z organizmu.

Owce jałowca, olejek z rumianku mogą z kolei powodować skurcze macicy, prowadzące w początkowym okresie ciąży do poronienia, zaś w późniejszym do przedwczesnego porodu.

Wywołany on może być także poprzez spożywanie przez ciężarną naparu z liści malin, który wpływa na elastyczność szyjki macicy. Z tego powodu zaleca się jego picie dopiero po 38 tygodniu ciąży. Nie warto za to rezygnować ze spożywania samych owoców malin, które zawierają dużą ilość witamin.

Do listy przypraw i ziół, których należy unikać w czasie ciąży trzeba także dodać

  • jałowiec
  • dziurawiec
  • rabarbar
  • jemiołę
  • chmiel
  • piołun
  • krwawnik
  • wrotycz
  • muszkatołowiec
  • miętę polną
  • cząber
  • anyżek
  • hibiskus
  • lukrecję oraz wiele innych miej znanych.

Co może wydać się zaskakujące ciężarne powinny unikać takiej rośliny jak żeń-szeń. Pomimo jego „cudownych” właściwości, zawarta w nim substancja aktywna może spowalniać rozwój płodu i powodować wady wrodzone. Jakkolwiek badania nad wpływem żeń-szenia na rozwój płodu nie są jeszcze formalnie zakończone, ich wstępne wyniki wskazują na to żeby nie ryzykować.

Niestety podobnie jest z aloesem. Ma on właściwości bakteriobójcze i pomaga w leczeniu trudno gojących się ran, jest także stosowany jako środek przeczyszczający oraz regulujący trawienie. Może jednak powodować skurcze macicy i poronienia.

Działania niepożądane mogą pojawić się także po spożywaniu przez ciężarną chrzanu, szałwii czy modnej ostatnio lukrecji.

Witaminy

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu, ale ich nadmiar również może być szkodliwy. Zbyt wysokie stężenie witaminy A jest toksyczne dla płodu w efekcie czego mogą się pojawić wady wrodzone, a nawet możliwe jest poronienie. Należy pamiętać, że witamina ta jest również składnikiem bardzo wielu kosmetyków i jej poziom kumuluje się w organizmie.

Witamina C stymuluje układ odpornościowy człowieka wspomagając go w walce z infekcjami wirusowymi i bakteriami. Lekarze jednak zalecają ograniczyć maksymalną dawkę tej witaminy do 500mg na dzień, gdyż zarodek w początkowej fazie ciąży jest traktowany jak ciało obce i może być zwalczany podobnie do infekcji.

Leki, a zioła

W aptekach i sklepach zielarskich jest wiele dostępnych produktów na bazie ziół. Coraz więcej osób chętniej sięga po zioła lub suplementy diety niż leki syntetyczne. Niestety substancje zawarte w niektórych z nich przedostają się przez łożysko do organizmu dziecka. Zioła, które zdrowe są dla dorosłego człowieka, mogą być wręcz szkodliwe dla płodu. Skurcze macicy, krwawienia, powstawanie wad wrodzonych to tylko niektóre z możliwych efektów ubocznych działania ziół.

Kobieta będąca w ciąży chcąca korzystać z dobrodziejstw roślin leczniczych powinna zapoznać się z ich składem, a najlepiej skonsultować ich stosowanie z lekarzem.

Zgoda na publikację zdjęcia: Shutterstock

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)

2 przemyślenia nt. „Zioła i rośliny, których trzeba unikać w ciąży

  1. W ciąży to najlepiej unikać przyjmowania ziół na własną rękę, bo zioła to jednak leki, a tych w ciąży nikt nie aplikuje sobie sam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *