
Dietę należy także wzbogacić o produkty zawierające jak największą ilość niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych i witamin. Zalecane jest spożywanie większej niż do tej pory ilości warzyw i owoców. Bywa także, iż ciężarna uzupełnia swoją dietę o różnego rodzaju zioła, które są spożywane pod postaciami – herbatek, naparów, suplementów diety itp.
Jakkolwiek zioła lecznicze mają dobroczynny wpływ na organizm, to nie można zapominać, iż ciąża jest stanem szczególnym i należy zwrócić szczególną uwagę na działanie pewnych roślin na organizm.
Zioła w ciąży
Wiele kobiet w czasie ciąży chcąc jak lepiej zadbać o zdrowie swoje i rozwijającego się płodu zamiast stosować środki farmaceutyczne w postaci suplementów diety i syntetycznych witamin sięgają do źródła, czyli owoców, warzyw i ziół. Zioła i przyprawy stosowane są na co dzień podczas przygotowywania posiłków – wzbogacają smak potraw i mają pozytywny wpływ na nasz układ trawienny, odpornościowy, krwionośny itd. W czasie ciąży powinno się jednak zwrócić szczególną uwagę na stosowanie takich dodatków, gdyż niektóre z nich choć używane od pokoleń mogą być szkodliwe dla płodu.
Czego należy unikać?
Lista roślin, ziół i przypraw, których należy unikać w okresie ciąży jest dosyć długa. Wiele z nich jest bardzo popularnych i lubianych. Mają one wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych dla organizmu, jednak niektóre w nadmiarze mogą spowodować niepożądane efekty.
Stosowanie w nadmiarze pietruszki, tymianku, rozmarynu czy szałwii może spowodować u ciężarnej plamienia. Spożywana w nadmiarze natka pietruszki skutkować będzie wypłukiwaniem witamin z organizmu.
Owce jałowca, olejek z rumianku mogą z kolei powodować skurcze macicy, prowadzące w początkowym okresie ciąży do poronienia, zaś w późniejszym do przedwczesnego porodu.
Wywołany on może być także poprzez spożywanie przez ciężarną naparu z liści malin, który wpływa na elastyczność szyjki macicy. Z tego powodu zaleca się jego picie dopiero po 38 tygodniu ciąży. Nie warto za to rezygnować ze spożywania samych owoców malin, które zawierają dużą ilość witamin.
Do listy przypraw i ziół, których należy unikać w czasie ciąży trzeba także dodać
- jałowiec
- dziurawiec
- rabarbar
- jemiołę
- chmiel
- piołun
- krwawnik
- wrotycz
- muszkatołowiec
- miętę polną
- cząber
- anyżek
- hibiskus
- lukrecję oraz wiele innych miej znanych.
Co może wydać się zaskakujące ciężarne powinny unikać takiej rośliny jak żeń-szeń. Pomimo jego „cudownych” właściwości, zawarta w nim substancja aktywna może spowalniać rozwój płodu i powodować wady wrodzone. Jakkolwiek badania nad wpływem żeń-szenia na rozwój płodu nie są jeszcze formalnie zakończone, ich wstępne wyniki wskazują na to żeby nie ryzykować.
Niestety podobnie jest z aloesem. Ma on właściwości bakteriobójcze i pomaga w leczeniu trudno gojących się ran, jest także stosowany jako środek przeczyszczający oraz regulujący trawienie. Może jednak powodować skurcze macicy i poronienia.
Działania niepożądane mogą pojawić się także po spożywaniu przez ciężarną chrzanu, szałwii czy modnej ostatnio lukrecji.
Witaminy
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu, ale ich nadmiar również może być szkodliwy. Zbyt wysokie stężenie witaminy A jest toksyczne dla płodu w efekcie czego mogą się pojawić wady wrodzone, a nawet możliwe jest poronienie. Należy pamiętać, że witamina ta jest również składnikiem bardzo wielu kosmetyków i jej poziom kumuluje się w organizmie.
Witamina C stymuluje układ odpornościowy człowieka wspomagając go w walce z infekcjami wirusowymi i bakteriami. Lekarze jednak zalecają ograniczyć maksymalną dawkę tej witaminy do 500mg na dzień, gdyż zarodek w początkowej fazie ciąży jest traktowany jak ciało obce i może być zwalczany podobnie do infekcji.
Leki, a zioła
W aptekach i sklepach zielarskich jest wiele dostępnych produktów na bazie ziół. Coraz więcej osób chętniej sięga po zioła lub suplementy diety niż leki syntetyczne. Niestety substancje zawarte w niektórych z nich przedostają się przez łożysko do organizmu dziecka. Zioła, które zdrowe są dla dorosłego człowieka, mogą być wręcz szkodliwe dla płodu. Skurcze macicy, krwawienia, powstawanie wad wrodzonych to tylko niektóre z możliwych efektów ubocznych działania ziół.
Kobieta będąca w ciąży chcąca korzystać z dobrodziejstw roślin leczniczych powinna zapoznać się z ich składem, a najlepiej skonsultować ich stosowanie z lekarzem.
Zgoda na publikację zdjęcia: Prawa do ilustracji podpisane z Shutterstock
Warto by było jeszcze wspomnieć, że te same zalecenie dotyczą leków homeopatycznych.
W ciąży to najlepiej unikać przyjmowania ziół na własną rękę, bo zioła to jednak leki, a tych w ciąży nikt nie aplikuje sobie sam.