Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa dotyka ok. 3 do 10 procent ciężarnych. Lekarze są zdania, że statystyka ta w przyszłości będzie się powiększać. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia tego schorzenia zwiększają bowiem: ciąża po 35 roku życia, siedzący tryb życia, nadwaga, niezdrowe odżywianie, wcześniejsze ciąże zakończone urodzeniem dużego dziecka powyżej 4 kg.Ciaza-zdrowie-cukrzyca

Nieleczona cukrzyca ciążowa jest niebezpieczna dla płodu. Może wywołać poronienie, zwiększa ryzyko wystąpienia wad u dziecka. Z tego powodu, lekarze zalecają regularne badanie poziomu cukru we krwi.

Badanie krwi jest najbardziej miarodajnym wyznacznikiem choroby. Objawy cukrzycy ciążowej zwłaszcza na początku choroby ciężarne zwykle kładą na karb rozwijającej się ciąży. Są to bowiem senność, uczucie zmęczenia, wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu.

Badanie krwi przeprowadza się na początku ciąży. Badanie przeprowadza się na czczo i wynik nie może przekraczać 100 mg/dl.

Drugie badanie przypada na okres pomiędzy 24. a 28 tygodniem ciąży. Przeprowadza się je również na czczo. Najpierw pobierana jest krew. Następnie ciężarna wypija roztwór glukozy. Krew pobiera się ponownie po 2 godzinach. Wynik prawidłowy nie powinien przekraczać 140 mg/dl.

Kobiety w ciąży z nieprawidłowymi wynikami cukru są pod opieką ośrodków ginekologiczno-diabetologicznych. Otrzymują tam wskazówki dotyczące diety i trybu życia. W większości przypadków właściwe odżywianie i ruch fizyczny wystarczają, by wyniki utrzymywały się w normie. Ważna jest świadomość i samokontrola pacjentek. Powinny codziennie kontrolować poziom cukru we krwi. Na czczo i po posiłkach i skrupulatnie zapisywać wyniki.

Jeśli jednak są zalecenia do leczenia farmakologicznego, najczęściej ciężarna otrzymuje insulinę, którą przyjmuje w zastrzykach 1-2 razy dziennie. Leki nie zwalniają jednak z przestrzegania diety. Na zakazanej liście są produkty z dużą zawartością cukru: słodycze, białe pieczywo, banany, winogrona, miód.
Zaleca się spożywanie ciemnego pieczywa, warzyw, owoców o niskiej zawartości naturalnego cukru, chudych przetworów mlecznych.

Kobiety z cukrzycą ciążową rodzą zazwyczaj duże dzieci, powyżej 4 kg. Z tego powodu większość ciąż rozwiązywana jest przez cesarskie cięcie. Po porodzie dzieci matek z cukrzycą są pod kontrolą lekarską ze względu na ryzyko gwałtownego spadku glukozy we krwi.

Zdecydowana większość dzieci u matek z cukrzycą ciążową rodzi się jednak bez komplikacji i zupełnie zdrowa.

Zdjęcie: Zgoda na wykorzystanie wizerunku podpisana z Shutterstock Inc.

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)

Jedno przemyślenie nt. „Cukrzyca ciążowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *