Anemia w ciąży – skąd mogła się wziąć?

Źródła naukowe wskazują, że anemia w ciąży dotyczy nawet… 18,6-41,4% kobiet! [1] A przecież nieleczona może wiązać się z powikłaniami, np. z niską masą urodzeniową dziecka czy porodem przedwczesnym [2]. Może też powodować uczucie zmęczenia czy gorsze samopoczucie. W wielu przypadkach szybkie rozpoczęcie dopasowanej suplementacji pomaga w uzupełnieniu niedoborów. Inaczej sytuacja wygląda jednak w sytuacji, gdy masz celiakię…

Obniżenie samopoczucia, senność, blada skóra?

Gdy masz takie objawy i gdy zdiagnozowano u Ciebie anemię (z powodu niedoboru żelaza), warto sprawdzić, czy nie masz też trwałej nietolerancji glutenu – celiakii. To choroba, która polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten.
Ta reakcja wiąże się z kolei z degradacją kosmków jelitowych, czyli małych wypustek powiększających chłonną powierzchnię jelit. Zniszczone kosmki nie mogą prawidłowo przyswajać składników z jedzenia, suplementów czy leków. Z tego powodu może dojść do niedoborów – m.in. właśnie żelaza.

Anemia – jeden z najczęstszych objawów celiakii

Nawet 46% osób z celiakią ma anemię z niedoboru żelaza [3]. Do innych możliwych objawów należą też np. bóle głowy, zmęczenie, afty, problemy skórne, spadek libido czy drażliwość.
Jesteś w ciąży, zatem powinnaś również zdawać sobie sprawę, że nieleczona celiakia zwiększa ryzyko poronienia! I to aż 10 razy w porównaniu z leczonymi kobietami [4]. To schorzenie może powodować też np. przedwczesny poród, niską masę dziecka czy opóźnienie rozwoju płodu.
Masz nieleczoną celiakię? Suplementacja żelaza może nie pomóc…
Jeśli przyczyną Twojej anemii jest celiakia – sama suplementacja może nie być skuteczna ze względu na problemy z przyswajaniem składników odżywczych w jelitach. Gdy zatem mimo dodatkowej suplementacji i diety bogatej w żelazo niedobory nie ustępują, to może być celiakia. Jej leczenie wymaga całkowitej eliminacji glutenu (od momentu postawienia diagnozy do końca życia) – oczywiście pod okiem dietetyka.

„Wcześniej nie miałam objawów celiakii, więc na pewno nie choruję”

Takie myślenie to błąd! Celiakia może w ogóle nie dawać na początku żadnych objawów, a co ważne – do jej aktywacji może dojść w każdym wieku, np. pod wpływem ciąży! Chociaż wiele osób myśli, że to choroba wieku dziecięcego, publikacje naukowe wskazują, że „obecnie 60% nowo rozpoznawanych przypadków celiakii dotyczy osób dorosłych” [5].
Celiakii nie da się zdiagnozować jednym badaniem, można ją jednak w ten sposób całkowicie wykluczyć (wtedy dalsza diagnostyka jest niepotrzebna). Jak? Żeby choroba mogła wystąpić, konieczne są predyspozycje genetyczne, które można wykryć dzięki badaniom DNA. Przy ujemnym wyniku można mieć pewność, że celiakia nigdy nie wystąpi. Warto ponadto wiedzieć, że geny związane z celiakią są dziedziczne i mogą zostać przekazane potomstwu.
Źródła:
[1] M. Grochal i in., Niedokrwistość ciężarnych – wpływ na przebieg ciąży i wyniki porodu, „Perinatologia, Neonatologia i Ginekologia” 2014, 7, 1.
[2] P. Kubik i in., Badanie gospodarki żelazem u kobiet w przebiegu ciąży niepowikłanej oraz we krwi pępowinowej ich dzieci, „Ginekologia Polska” 2010, 81.
[3] R. R. Roy, M. R. Thomas, 25-letnia kobieta z niedokrwistością, tłum. Jabłońska-Som A., „Medycyna po Dyplomie” 2011, vol. 20, nr 2.
[4] A. Szaflarska-Popławska, B. A. Cichańska, K. Kupczyk, Celiakia. Dieta bezglutenowa. Co powinieneś o tym wiedzieć, Wydawnictwo Centrum Promocji i Reklamy REMEDIA, Bydgoszcz 2009.
[5] D. Satora, K. Bochen, A. Prystupa, J. Pietraszek-Mamcarz, J. Mosiewicz, J. Schabowski, Celiakia – choroba nie tylko dziecięca, „Family Medicine & Primary Care Review” 2011, 13, 1, s. 91.
Autor: www.badaniaprenatalne.pl

Zdjęcie: © Photography/123rf.com

Jeżeli podoba Ci się ten artykuł, polub go proszę lub udostępnij go Twoim znajomym. Dziękujemy! :)